News page

የ2012 ዓ.ም. አረንጏዴ ልማት ስራ የባሕር ዳር ቴክኖሎጂ ኢንስቲትዩት ከ 2011 ዓ.ም. ጀምሮ ‘በታንታ ላጉና’ በተሰኘዉ እና ከባሕር ዳር በ17 ኪ.ሜ. ሰሜን አቅጣጫ በሚገኘዉ ቦታ ላይ የአረንጏዴ ልማት ስራ እያከናወነ ይገኛል፡፡ በያዝነዉ የ2012 ዓመት በክረምት ወቅት ተቋሙ ሠራተኞቹን በማስትባበር በሃምሌ ወር ላይ በሁለት ዙር የ2000 ችግኞችን ተከላ አካሂዷል፡፡ ቦታዉንም ጥበቃ ቀጥሮ እያስጠበቀና እየተከታተለ ይገኛል::
Bahir Dar Institute of Technology-Bahir Dar University held a public workshop on different COVID-19 response projects in the campus The institute held public workshop on COVID-19 response projects for the university community with the presence of higher officials of the university along with Dr. Firew Tegegne President of Bahir Dar University, Dr Zewdu Emiru a vice President for Information & Strategic Communication, Dr Essey Kebede a vice President for Academic Affairs, Dr. Tesfaye Shiferaw a Vice President for Research and Community Services, Mr. Birhanu Degif a vice President for Administrative Affairs, Mrs.
The Institute announcement of Promotions Bahir Dar Institute of Technology (BiT) - Bahir Dar University would like to announce the following academic staff promotions after the Senate approval.
Bahir Dar Institute of Technology-Bahir Dar University design and assemble a prototype of electrical contact free hand washing technology As part of the institute activities to fight COVID-19, Electrical and Computer Engineering faculty staff members designed and assembled a prototype of electrically driven contact free hand washing machine and installed it within the institute. For the prototype of hand washing technology developed, the researchers used a photoelectric sensor to detect the proximity of hand and switch the solenoid valve on the water pipe to pour the water by.
Bahir Dar institute of Technology-Bahir Dar University has designed and assembled a prototype of medical equipment’s

Different faculties of the Bahir Dar Institute of Technology have been engaged in various medical equipment design and prototyping that can show the capacity to assemble them locally. As part of the institute response in fighting COVID-19, the academic staff in the Electrical and Computer Engineering Faculty designed and produced Infrared Thermometer and Heart Beat and Oxygen Saturation monitoring devices. The developed thermometer can measure a person’s temperature in a range 3 to 5 cm using the integrated infrared temperature sensor (GY-906 MLX90614).

የባህር ዳር ቴክኖሎጂ ኢንስቲትዩት በባህር ዳር ዩኒቨርሲቲ ከጣና በለስ ስኳል ልማት ፕሮጀክት ጋር የሁለትዮሽ ቁርኝት አካሄደ

የባህር ዳር ቴክኖሎጅ ኢንስቲቱት ማኔጅመንት ካውንስል አባላት በ23/09/2012 ዓ.ም የበለስ ስኳር ልማት ፕሮጀክትን በጎበኙበት ሰዓት የጣና በለስ ስኳር ልማት ፕሮጀክት ያለበት ሁኔታ እና አብሮ መስራ ስለሚቻልበት ሁኔታ እንዲሁም ለተቋሙ የተሰጠውን ቦታ እና የትምህርት ፕሮግራሞችን በአዲስ መልክ ማስቀጠል ስለሚቻልበት ሁኔታ ከፕሮጀክቱ ከፍተኛ አመራሮች ጋር ሰፊ ዉይይት አካሂዷል፡፡ በዉይይቱም መማር ማስተማርን በተመለከተ፤ ከፕሮጀክቱ ስራ መጀመር እና የቴክኒካል ባለሙያዎች ቅጥር ጋር ተያይዞ የሚመጣውን የትም/ት ፍላጎት መሰረት ያደረገ የBSC ትምህርት ፕሮግራም በአዲስ መልክ በማጥናት ለማስጀመር እና አጫጭር ስልጠናዎችን  በተመለከተ ስምምነት ላይ መደረስ ተችሏል፡፡ በምርምር እና ማህበረሰብ አገልግሎት ዘርፍም የመምህራንና ተማሪዎችን የስራ ላይ ልምምድ ሌሎች ስምምነት ላይ የተደረሰባቸዉ ነጥቦች ናቸዉ፡፡ በቀጣይም የነበረዉን የሁለትዮሽ ቁርኝት በአዲስ መልክ በማደስ እና ስምምነት በተደረሰባቸዉ ተግባራት መሰረት ወደ ስራ እንዲገባ ዉሳኔ... Read More

Bahir Dar institute of Technology-Bahir Dar University held a startup project idea competition

The Business Incubation and Techno-Entrepreneurship Center at Bahir Dar institute of technology- Bahir Dar University held a startup project idea competition on 1 Jun 2020 for students who registered for innovative idea based on the call for application. In the competition seven projects out of 16 applications were screened by desk review of their project proposal and invited for 2nd evaluation by presentation of their business plan in front of juries.

የባህር ዳር ቴክኖሎጂ ኢንስቲትዩት-ባህር ዳር ዩኒቨርሲቲ ለማክሰኝት ከተማ የውሃ አገልግሎቶችን አሰራር በሶፍትዌር አዘመነ

የባህር ዳር ቴክኖሎጂ ኢንስቲትዩት ባህር ዳር ዩኒቨርሲቲ ለማክሰኝት ከተማ ውሃ አገልግሎት የሰራውን የውሃ ፍጆታ ክፍያና የደንበኞች አገልግሎት መተግበሪያ “Water Bill and Customer Service Software” መተግበር ጀመረ፡፡

ተቋሙ ከ17/10/2009 ዓም ጀምሮ ከአበበ ነጋሽ ጠቅላላ ስራ ተቋራጭ በተገኘ በጀት የአቅም ግንባታ ማህበረሰብ አገልግሎት ለመስጠት ውል በወሰደው መሰረት 11 መምህራን የተሳተፉበት የዳሰሳ ጥናት፣ የአቅም ግንባታ ስልጠናና የስልጠና መመሪያ ዝግጅት እንዲሁም የመስክ ላይ ክትትልና ድጋፍ ስራዎችን ሲሰራ ቆይቷል፡፡